We spraken ervaringsdeskundige en Rouke’s vriendin Babs Ketelaar om een reactie te geven op dag 1 en op het effect van het weer en de uitstel van de start. Babs heeft (een gedeelte van) de Mongol Derby gereden in 2016.

‘Je bent er zo aan toe om te starten, je wil gewoon beginnen. Ik zou een dag wachten vreselijk hebben gevonden en ik denk Rouke ook, maar gelukkig zijn ze nu gestart.’

Babs is blij dat Rouke bij Horse Station 3 is aangekomen en ervoor gekozen heeft daar ook te overnachten. ‘Ze slaapt daar in een ger en krijgt te eten van de aanwezige Mongoolse nomadenfamilies. Ik hoopte al dat ze niet buiten zou gaan slapen, want de verleiding is groot dat als je op tijd bij een Horse Station aankomt om nog door te rijden tot het donker wordt.’

Het belangrijkste volgens Babs is dat ze haar kracht en energie goed verdeelt, want dit is pas de eerste dag van in totaal 10 dagen.  ‘Ze doet er goed aan om de eerste dag niet heel avontuurlijk met haar hoofd buiten op een steen te gaan slapen. De weersomstandigheden zijn compleet anders dan toen ik de Mongol Derby reed. Ik had te maken met extreme hitte en Rouke zit midden in de regen en de kou. Ik zie op de foto dat ze alles aan heeft. Haar regenjas en haar donsje. ’s Nachts koelt het daar ook af tot zeker het vriespunt. Dus goed dat ze in een ger ligt en zich warm kan houden.’

Op een van de foto’s is te zien dat ze samen rijdt met de andere Nederlandse deelneemster Hinke van der Werf. ‘Goed dat ze niet de hele tijd alleen rijdt. Zo’n eerste dag is al spannend genoeg. Je moet wennen aan het paard wisselen om de 35 kilometer. Want het kan zijn dat je net een heel fijn paard hebt gehad en daarna moet je weer snel een ander kiezen. Ik vond dat elke keer weer spannend.’

De regen is een uitdaging en zal effect hebben op ‘het zitvlees’. Babs: ‘Door de regen krijg je snel last van je billen. Je moet je blik houden op de volgende Horse Station en het zo per dag gaan doen. Ik weet dat Rouke het ook zo ziet. From station to station.’

Babs was bij de uitwaaiers op Schiphol voor vertrek van Rouke.