Foto: het hele Mongol Derby personeels-team (dierenartsen, begeleiders etc.) voor het vertrek naar de steppe.

Dinsdag 7 augustus

Tech day!

Vandaag krijgen de deelnemers uitleg over GPS en de spot-trackers, ze leren te navigeren en rijden tegelijk. Waar ga je daadwerkelijk naar toe? De route verschilt ieder jaar. Vandaag wordt de route stap voor stap doorgenomen.

Ieder zet de coördinaten in zijn GPS en de kaarten worden nogmaals bestudeerd. Ook de waypoints (locaties met eventueel extra info zoals foto’s of kaarten) gaan ze aanstippen op de kaart.

Daarna gaan ze navigatierit maken in een klein groepje, met weer 20 minuten ertussen en navigeren van punt naar punt 6 kilometer verderop. Als ze terugkomen moeten ze de paarden afzadelen en aan een lijn vastbinden. Geen snelheidsvereiste voor deze rit, alleen bedoeld voor het omgaan met de spullen. Dierenartsen staan bij de waypoints om advies te geven over de paarden.

De lunch gaat tussen de bedrijven door. ’s Middags zijn ze vrij om verdere tests te doen, outfit te passen en andere paarden uit te proberen. Daarbij krijgen ze hulp van de begeleiding. Bovendien zijn daar ook oud Derby –rijders om te helpen met o.m.: hoe je een zadeltas goed vastbindt, want als je het onderweg verliest dan ben je het echt kwijt.

16.00 uur Mini Naadam

6- jarige Mongoolse paardenjongens die ‘even’ voordoen hoe je dat doet op semi-wilde paarden rijden. ‘Bewonder hun fantastische skills en ruik het zweet van het paarden.’

Medische briefing

Hier krijgen de deelnemers uitleg over hoe je psychisch met moeilijkheden omgaat. Advies over hoe je moet zorgen dat je niet met oververhitting te maken krijgt. Of hoe je moet handelen als je mede-rijder niet lekker wordt.

’s Avonds eten en vroeg naar bed. Morgen is de START!!!