1 mei 2018

100 dagen vanaf nu……..

Voorzichtig doe ik de deur van haar kamer open, die op een kier staat. Daar zit ze, in haar rolstoel voor het raam, naar buiten te kijken.

‘Hallo mam, wat zit je toch weer lekker hier, zit je de blaadjes aan de bomen te bekijken, het wordt nu echt lente’. Ik geef haar een knuffel. ‘Gaat het goed met je?’, het antwoord laat gelukkig niet lang op zich wachten. ’Ja hoor, prima en hoe is het met jou?’. ‘Druk?’, vraagt ze. ‘Ja, ik ben wel met wat dingen bezig, maar ‘druk’, tja, dat is makkelijk zeggen, maar ik heb een vol programma’. Ze lacht, haar ogen staan vrolijk en ik ben dat ook, blij haar zo te zien zitten…….

100 dagen vanaf vandaag sta ik aan de start van de Mongol Derby 2018. De kunst is nu om mezelf heel te houden, na alle krachttrainingen, hardlooptrainingen, endurance en horsemanship trainingen, en niet te vergeten, dressuurles.

Er staan nog wat nieuw soort trainingen in de planning zoals, valtraining, GPS en kaartlees-training. En dan staan er nog een heleboel paarden ‘op de agenda’ van mensen waarvan ik hun paard mag rijden. Het aftellen is begonnen en de spullen die mee moeten ben ik aan het verzamelen.

De afgelopen maanden is er veel gebeurd. Naast de krachttrainingen ben ik samen met Jeanette Wilhelm haar paarden aan het trainen. Wekelijks diverse stapritten in de winter in Kootwijk en het Montferland. En nu we aan het begin van het sportseizoen staan, worden deze trainingen intensiever en gaan over meer kilometers. Kilometers stappen in de Eifel, goed voor alle billen ;-)) Trainingsritten van 30 kilometer draf/galop, staan meerdere keren op de agenda per week.

Inmiddels heb ik 3 wedstrijden gereden in Klasse 1 van de endurance en heb mogen rijden op Jeanette haar paarden. Hoe gaaf was het om de eerste wedstrijd in Buinen op Chatar te mogen starten! En hoe onverwacht goed de andere 2 wedstrijden met Dahrouck gingen.

In IJsselstein hebben we weliswaar de eerste 5 kilometer meer dwars over de weg gelopen dan recht, maar na die 5 kilometer zijn we ‘iedereen gaan pakken’ en een mooie eerste plaats behaald. De 3ewedstrijd was een thuiswedstrijd. Het was enorm koud, dat vond Dahrouck ook, dus hadden we ons beperkt tot een 20 kilometer ook omdat de grond op veel stukken bevroren was. Na deze wedstrijd mogen wij ons begeven in de 2eklasse, zo wordt het steeds serieuzer…..

Naast de paarden van Jeanette, heb ik 3 weken geleden een endurance paard uit de Ardennen naar Kootwijkerbroek gehaald. Joy Pan vult de kudde bij Jeanette mooi aan. De eerste trainingen zijn goed doorstaan en we zijn ons nu aan het voorbereiden op een 40 kilometer wedstrijd in Ermelo over 2 weken.

Naast het rijden op de Arabieren, rijd ik ook mijn 2 toppers Gabber en Florus. Zij zijn zich momenteel aan het ontdoen van de nodige wintervacht en komen steeds meer in vorm. Vanavond ga ik mezelf weer ‘in vorm’ trainen in de sportzaal……

2 mei 2018

Vandaag probeer ik mijn laatste werk ‘weg te werken’. De projecten die ik had lopen zijn afgerond of dusdanig in gang gezet, dat ik daar niet veel meer aan hoef te doen. Vanaf nu is het grotendeels, trainen, paarden, voorbereidingen voor de Mongol Derby en proberen dit dagboek een beetje bij te houden…’leuk voor later….?’

Vanmiddag heb ik met Pan een zeer afwisselend trainingsrondje op de hei in Vierhouten gemaakt. Voor de eerste keer alleen gereden met hem. De afgelopen weken reed ik met Jeanette natuurlijk en heb afgelopen zondag een trainingsrit bij Uddel gemaakt met iemand die aan het trainen is voor de 160 kilometer over 1,5 week in Ermelo. Maar nu dus alleen met hem op ‘stap’, draf en galop.

Pan keek zijn ogen uit, als ervaren ‘klimgeit’ uit de Ardennen, was dit toch wel heel erg ver van je af kijken naar de heuveltjes. Het was prachtig weer, de lucht was blauw en hij had er heel veel plezier in en zeker toen hij de heuveltjes op mocht galopperen…..alleen was nu de ondergrond wat zachter. Ja, die zachte ondergrond is natuurlijk wel wennen voor hem, maar we bouwen het rustig op.