OP 20 JANUARI VERSCHEEN ONDERSTAAND ARTIKEL IN DE  BARNVELDSE KRANT:

GARDEREN In tien dagen duizend kilometer te paard over de Mongoolse steppe rijden. Rouke Bloemsma kijkt reikhalzend uit naar de ‘Mongol Derby’, zoals ’s wereld langste en zwaarste paardenrace heet. Als een ware topsporter werkt de 53-jarige amazone uit Garderen naar het moment suprême in augustus toe. ,,Ik ga de grenzen van mijn lichaam en geest opzoeken.”

Een idiote tocht, een strijd met en tegen de natuur, fysieke uitdagingen zoals uitputting en ondervoeding liggen op de loer, mentale barrières die genomen moeten worden. Al heeft Rouke Bloemsma ook wel vrees voor het waagstuk dat ze aangaat, zij laat zich deze kans niet ontnemen.

Ze doet haar verhaal in hotel ´t Speulderbos, een locatie die niet zomaar is uitgekozen voor het interview. Hier groeide Bloemsma op, haar ouders waren jarenlang de uitbaters van het hotel. ,,Het is voorgekomen dat ik met m´n pony naar de receptie wandelde. Gasten keken dan niet eens vreemd op.” Rouke was een typisch paardenmeisje. ,,Helemaal gek van die dieren.”

OEKRAÏNE De bossen in en om Garderen kende zij op haar duimpje. Als tiener gebeurde het geregeld dat ze eten en drinken bijeen scharrelde, haar pony opzadelde en een deken meenam. Urenlang reed ze door de bossen van de Veluwe. ,,Avontuur en de kans om even tot jezelf te komen.” Na een paar uur rijden liet ze haar gezicht dan weer zien bij ’t Speulderbos.” Die ponyritjes smaakten naar meer. Grotere afstanden te paard, overnachten onder de sterrenhemel, trektochten dwars door de ongerepte natuur. ,,Meerdaagse paardentrails, daar heb ik altijd van gedroomd. Na de middelbare school heb ik mij ook serieuze plannen gehad om mee te doen aan een horse trail in de Oekraïne. Dat waren de jaren tachtig, toen de Muur van Berlijn nog niet gevallen was.”

Het bleef bij dagdromen. Ze ging studeren. Maar ook na het afronden van haar studie lonkte het paardenavontuur. De ‘Round-up’ op IJsland kwam op haar netvlies. ,,Ik heb mij opnieuw grondig verdiept, maar mijn stille wens is niet vervuld. Het bleef bij plannen, terwijl het gezien mijn leeftijd toen een ideaal moment was.”

MEISJESDROOM Bijna dertig jaar later gaat ze alsnog op groot paardenavontuur. De Mongol Derby is een endurance race van 1.000 kilometer over de uitgestrekte steppe van Mongolië, dat in Centraal-Azië ligt. Het idee dat ze daar in augustus aan de start zal verschijnen, raakt haar. ,,Ik ben de vijftig inmiddels gepasseerd en heb de afgelopen jaren best wat voor mijn kiezen gekregen. Dat ik dan nu de kans krijg om m’n meisjesdroom waar te maken, dat ontroert mij.”

Bloemsma behoort daarmee tot een select gezelschap. Wereldwijd zijn rond de veertig deelnemers toegelaten voor het avontuur, dat in 2009 voor het eerst plaatsvond. De Mongol Derby bootst de postroute na die was ontwikkeld in de tijd van Ghengis Khan, de heerser van het Mongoolse Rijk in de twaalfde eeuw. Dit was het eerste langeafstands-postsysteem ter wereld, gebaseerd op een netwerk van paardenstations. De Mongoolse Derby omvat daarom ook 25 paardenstations en rustplaatsen over een lengte van 1.000 kilometer. Deelnemers aan de endurance race kunnen daar overnachten. ,,Tijdens de race mag je rijden tussen zonsopgang en -ondergang. Bereik je niet op tijd zo´n paardenstation, dan rest er niets anders dan te slapen onder de sterrenhemel of moet je hopen op een plek in een yurt van de plaatselijke bevolking”, weet Bloemsma.

WILDE PAARDEN Om de race te kunnen voltooien, zal een ruiter minstens dertien uur per dag op een paard moeten zitten. Dat klinkt eenvoudiger dan het is, want deelnemers rijden de route op onbekende, deels wilde paarden van de lokale bevolking. Om de 40 kilometer moeten rijders van paard wisselen. ,,Dat is een factor van betekenis. Je moet dus continu wisselen en dus ook het vertrouwen winnen van elkaar. De kunst is om snel in te schatten wat voor paard je onder je hebt.”

Ruiter en paard zijn dus op elkaar aangewezen. ,,Maar dat is ook het bijzondere van de Mongol Derby. Je mag rijden op de paarden van de lokale bevolking, de nomaden die met hun kuddes over de steppe trekken. Met hun werktuigen mag je deze uitdaging aangaan.” Die Mongoolse paarden zijn veel kleiner van stuk dan de paarden die veel in Nederland lopen. ,,Het Mongoolse paard stamt af van het bekende przewalskipaard, het zijn verwilderde paarden met een lage schofthoogte en korte benen, maar ontzettend sterk. Ik ben heel benieuwd hoe dat rijdt.”

HELFT HAALT FINISH NIET Want uitdagend zal het zijn, weet Bloemsma. Los van de opgave om dagenlang op onbekende paarden te rijden is het dagelijks leven ook terug naar de basis. Bagage meenemen op de paarden is onmogelijk. ,,Ik mag maar 5 kilo bagage meenemen.” De uitrusting bestaat ongeveer uit een slaapzak bestand tegen nachttemperaturen van min 20, een helm, bodyprotector, een waterzak van 2 liter, medicatie, enkele kledingstukken, gps en een emergency button, een knop die zij kan indrukken bij een noodgeval. Gevaren liggen er genoeg op de loer, van honger en lichamelijke uitputting tot het vallen van een paard. ,,Gemiddeld moet de helft van alle deelnemers opgeven. De finish halen zou al een ultieme prestatie zijn, zeker voor een bosklosser zoals ik.”

Met het stempel ‘bosklosser’ doelt Bloemsma op haar gebrek aan ervaring op het gebied van endurance races. ,,De deelnemers aan de Mongol Derby, die ook staat vermeld in het Guiness Book of World Records, zijn heel divers. Zij zijn afkomstig uit de hele wereld, van amateur tot professional. Je moet ook ontzettend veel geluk hebben om toegelaten te worden.” Bloemsma is één van de Nederlandse uitverkorenen. ,,Er bestaat geen duidelijk aanmeldprocedure, op welke gronden je precies wel of niet toegelaten wordt.”

Zij meldde zich aan bij de organisatoren van de race, die vanuit Groot-Brittannië gecoördineerd wordt. ,,Maar de samenwerking met de lokale bevolking in Mongolië is groot. Dat blijkt ook wel uit het feit dat zij hun paarden uitlenen, overnachtingsplekken aanbieden en waar nodig eten en drinken verzorgen. Het is te vergelijken met de mensen in de landen waar de Dakar Rally gehouden wordt. Ook daar zijn ze enorm trots dat die race door hun leefgebied plaatsvindt.”

PERSOONLIJKE VERHALEN Na aanmelding moest Bloemsma onder meer via Skype uitleggen waarom ze mee wilde doen. ,,Je motivatie is ontzettend belangrijk. Veel deelnemers aan de Mongol Derby zijn er niet alleen voor het bizarre avontuur dat ze aangaan, maar hebben persoonlijke verhalen.” Ook de ‘bosklosser’ uit Garderen gaat naar Mongolië met een reden. De afgelopen jaren waren voor haar bewogen jaren, nadat haar moeder jarenlang achteruit ging. ,,Je stopt met veel liefde tijd in de verzorging, maar dat is ook een heel intensieve tijd. Een jaar geleden is uiteindelijk vasculaire dementie bij haar vastgesteld. Sindsdien is zij opgenomen in verzorgingshuis Nebo in Barneveld. Daar wordt zij goed verzorgd en zij heeft het er goed naar haar zin. Minstens twee keer per week zoek ik haar op.”

De opname van haar moeder in het verzorgingshuis biedt haar echter ook rust en ruimte voor andere dingen. ,,Toen kwam die meisjesdroom van mij weer naar boven, waarbij ik ook aangemoedigd werd door Babs Ketelaar, een goede vriendin van mij uit Ermelo. Zij is twee jaar geleden gestart in de Derby en kijkt er, ondanks dat ze helaas moest uitvallen, trots op terug. Zij is als een rijker persoon teruggekomen.”

Wat hoopt Bloemsma zelf te vinden? ,,Me, myself and I. Ik wil en zal het uiterste van mijn lichaam moeten vergen en ga mijzelf daar ongetwijfeld ook mentaal tegenkomen. In Mongolië ga ik mezelf weer beter leren kennen.” Daarnaast wil zij met haar deelname ook geld inzamelen voor Alzheimer Nederland. ,,De ziekte van Alzheimer wordt in de toekomst volksziekte nummer één. Wetenschappelijk onderzoek is zó nodig.”

Voordat de eerste racedag op 8 augustus van start gaat, moet er eerst getraind worden. In optimale conditie, zowel fysiek als mentaal, wil zij aan de start verschijnen. Daar werkt ze inmiddels stevig aan met behulp van ‘Team Rouke’, dat uit diverse disciplines bestaat. De trainingen varieren van overnachten onder een winterse sterrenhemel tot urenlange trainingen onder leiding van Jeanette Wilhelm uit Ede. Zij is lid van het Nederlands team voor endurance. ,,Daarnaast heb ik mijn eigen IJslanders. Daar maak ik ook veel uren op.”

PAARDENTAAL LEREN BEGRIJPEN Andere onderdelen van haar voorbereiding zijn trainingen in de sportschool. Ook heeft zij onder meer een mental coach in de persoon van Marcel van der Togt, die gespecialiseerd is in de begeleiding van (ex-)topsporters zoals Olympisch zwemkampioen Maarten van der Weijden. ,,Daarnaast moet ik straks op de paardenstations van paard wisselen. Ik wil graag leren hoe ik op gevoel een goed paard kan kiezen. Dat klinkt misschien wat zweverig, maar ik ben ervan overtuigd dat je op een bepaalde manier een goed contact kan samenbrengen tussen mens en paard. Hierin word ik geholpen door Wout Overbeeke, die mij de paardentaal probeert te leren begrijpen.”

OVERGAVE Duidelijk is dat Bloemsma niets aan het toeval overlaat. ,,Ik ben inderdaad een verschrikkelijke planner, maar dat wist ik al van mezelf. Los van de vraag of ik de Mongol Derby in augustus uit zal rijden of niet; ik wil er in elk geval alles aan gedaan hebben om deze droom tot een succes te maken. En als ik überhaupt al aan de start zal verschijnen, dan zal ik dat als een overwinning ervaren”, verwacht ze. Dat plannen zal bij de start van de Mongol Derby voorbij zijn. ,,Dan geef ik mij over aan de paarden, de natuur en haar elementen.”

De Mongol Derby wordt van 8 tot en met 18 augustus verreden. De voorbereidingen van Rouke Bloemsma zijn de komende maanden te volgen op www.mongolderby2018.nl.